Szolnokon készülnek fel a Boszniában szolgálatot teljesítő magyar katonák

Megosztás

A napokban gyakorlatot tartottatok Szolnokon a jövő januártól Bosznia-Hercegovinában békemissziós szolgálatot teljesítő katonák és a kiküldött három, két H145M-es és egy Mi-17-es helikopter. Dr. Sticz László vezérőrnagy, aki első magyarként áll a misszió élén, elismerően szólt a törzs felkészüléséről.

Idén tavasszal adminisztratív héttel kezdte meg felkészülését a csoport a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban, emellett itt zajlott a békeműveleti lövészet és a tálcatüzelési gyakorlat is.

Az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntésének értelmében 2024 januárjától első alkalommal választottak magyar katonát, Dr. Sticz László vezérőrnagyot a békefenntartó erők élére. A Bosznia-Hercegovinában működő békefenntartó intézkedések segítésében nem egyedül indul útnak, a három helikopter személyzete szintén csatlakozik hozzá.

Sticz összefegyvernemi tiszt képesítést 1988-ban szerzett a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán. Egyetemi tanulmányait 1997 és 1999 között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végezte, majd Phd-fokozatot szerzett. Részt vett különböző műveletekben szárazföldi hadműveleti tisztként, haderőtervező főtisztként, de volt osztályvezető, parancsnokhelyettes és csoportfőnök is. Januártól egy éven át vezetheti majd a Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó csapatot.

Szolnokon végezték a kiképzést

Sticz az úgynevezett EUFOR ALTHEA missziót vezeti és szokás, hogy a parancsnoki teendőket ellátó nemzet biztosítja a MEDEVAC, vagyis a légi egészségügyi kiürítési képességet is.

„Amikor arról beszélünk, hogy MEDEVAC, akkor arról beszélünk, hogy katonák. Bajba került katonák, olyanok, akiknek hirtelen, gyorsan egészségügyi ellátást kell biztosítani, illetve lehetőséget kell nyújtani arra, hogy egy egészségügyi ellátóintézménybe kerüljenek minél hamarabb. Ezért kell ide helikopter és egészségügyi szakemberek” – árulta el a Magyar Honvédség videójában Dr. Bali Tamás ezredes.

A vezérőrnagy elismerően szólt a bemutóról, köszönetet mondott, illetve sok sikert kívánt a résztvevő egészségügyi és hajózó állománynak. A MEDEVAC gyakorlatáról készült videót itt tudják megnézni:

Misszióra kész a MEDEVAC-képesség

Hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió MEDEVAC, azaz légi egészségügyi személymentés képességet is, amelynek bemutatóját dr. Sticz László vezérőrnagy, a misszió leendő első magyar parancsnoka is megtekintett Szolnokon, október 19-én. Készítették: Szombati Gábor, Tischler Zoltán, Snoj Péter, Szűcs László.

Képek: honvedelem.hu

Kapcsolódó cikkek